Tak samo jak każdy inny towar, również wyroby cukiernicze w postaci tortów czy ciast i ciasteczek, wymagają odpowiedniego opakowania. Poza estetycznymi, czasami bardzo ozdobnymi i eleganckimi opakowaniami przeznaczonymi dla klientów, potrzebne są w handlu słodkimi wypiekami również opakowania funkcjonalne.
Transport w kartonowych kontenerach
Większość ciast nie jest przystosowana do szczelnego pakowania w folie, z zasady są to produkty o podobnym charakterze jak manufaktura, bez indywidualnych opakowań, ale z drugiej strony wymagające zachowania bardzo dobrych warunków higienicznych w transporcie. Wygodny, a jednocześnie zapewniający ciastom odpowiednie warunki, jest transport w jednorazowych, sztywnych kartonowych kontenerach o różnych wymiarach dostosowanych do konkretnego produktu. Ciasta bardziej delikatne potrzebują opakowań mocno zabudowanych, a te mniej delikatne i lżejsze mogą być przewożone i przenoszone w kontenerach bardziej odkrytych, które pozwalają ponadto na ustawianie jednych kontenerów na drugich, co oczywiście oszczędza miejsce bez szkody dla ciastek.
Atrakcyjna prezentacja produktów
Ciastka kruche, kiedy dotrą do sklepu, rzadko wkładane są do innych opakowań i pozostają w kontenerach aż do momentu ich sprzedaży zwykle ustawiane na pochyłych półkach regałów. Natomiast torty i ciasta, które wymagają przechowywania w ladach chłodniczych, z reguły przekładane są z kontenerów na grube, jednorazowe kartonowe i estetyczne tacki o kształtach okrągłych lub prostokątnych na których prezentują się apetycznie. Stąd, podczas sprzedaży, trafiają w indywidualne opakowania cukiernicze – półtacki i pudełka.