Szukając przepisu na ciasto w internecie, właściwie w każdym z nich znaleźć można informacje o stosowaniu barwników spożywczych. Nie ma jednak w tych przepisach informacji precyzującej, jaki to dokładnie powinien być barwnik. A przecież jest ich kilka rodzajów. Jakie zatem spotkać można rodzaje barwników spożywczych?
Barwniki spożywcze w żelu
Cechą charakterystyczną tego rodzaju barwnika jest otrzymywanie przy jego stosowaniu niezwykle intensywnych i wyrazistych kolorów. Dodatkowo jest to barwnik bardzo wydajny i łatwy w nakładaniu. Jego wadą jest niezwykłe brudzenie, dlatego też należy posługiwać się nim, posiadając zabezpieczające rękawiczki.
Barwniki spożywcze w proszku
Jest to wersja barwnika, którą można używać na dwa sposoby. Doskonale sprawdzą się podczas używania go na mokro, lecz można korzystać z niego także na sucho. W przypadku używania barwnika spożywczego w proszku na sucho otrzymuje się delikatne cieniowanie powierzchni, a gdy chcemy stosować je na mokro, doskonale sprawdzają się w przypadku mieszania ich z różnego rodzajami alkoholów.
Barwniki spożywcze w płynie
Jest to jeden z najbardziej powszechnie używanych rodzajów barwników, doskonale nadający się do barwienia ciast, bitej śmietany, a nawet wykonywanego samodzielnie lukru. Pod żadnym pozorem nie można jednak używać tego rodzaju barwnika do barwienia masy cukrowej, ponieważ zmieni ona jej konsystencje.
Dzięki swoim zaletą i łatwemu aplikowaniu jest to rodzaj barwnika, który jest zdecydowanie najpowszechniejszy i możliwy do dostania nawet w pierwszym z brzegu sklepie spożywczym.