Wiele osób zastanawia się nad tym, w jaki sposób cukiernicy tworzą tak efektowne cuda i w jaki sposób uzyskać podobny efekt w domu. Oczywiście jest to jak najbardziej możliwe, choć nie da się ukryć, że wymaga wprawy i licznych ćwiczeń. Piękne zdobienia można jednak uzyskać za pomocą tylek cukierniczych, które można kupić w każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi lub na stronach internetowych, specjalizujących się właśnie w cukiernictwie. Choć używanie tylek może z początku wydawać się skomplikowane, z całą pewnością warto ćwiczyć, aby uzyskać w końcu pożądane efekty, które na pewno zachwycą każdego.
Na jakie tylki warto zdecydować się na początku?
Jeśli chodzi o tylki cukiernicze, wybór jest naprawdę ogromny! W tej chwili w sklepach znaleźć można przeróżne wielkości oraz wzory. Na sam początek warto wybrać ten najprostszy, który służy w głównej mierze do odmierzania partii ciasta oraz kremu, na przykład podczas wykonywania makaroników. Makaroniki wyciska się na blachę za pomocą gładkiej, dość wąskiej tylki. Jeśli chodzi jednak o bardziej skomplikowane zdobienia, takie jak róże, rozety, czy niewielkie bezy, warto wybierać tylki cukiernicze w odpowiednich kształtach. Doskonale sprawdzą się na przykład te w kształcie niewielkiej gwiazdy lub rozetki. Takie tylki pozwolą na formowanie najbardziej wymyślnych kształtów, które skutecznie będą ozdabiać torty oraz ciasta na wiele różnych okazji.