Dekoracja ciast i tortów zawsze wprawiała Cię w zachwyt. Wyglądają obłędnie i na niesamowicie trudne? Nieprawda. Każdy może sobie poradzić z ich zrobieniem. Potrzebna jest tylko determinacja, trening i… odpowiednie akcesoria.
Po pierwsze – idealnie wygładzić
Najważniejszy i kompletnie niezbędny sprzęt do pracy nad dekorowaniem ciast – packa cukiernicza. Jest niewielkich rozmiarów, dzięki czemu umożliwia dotarcie do najmniejszych zakamarków tortu. Tort będzie wyglądał jak wykonany w cukierni, żadnych niedociągnięć i nierówności.
Szpryca do dekoracji
Dekorowanie szprycą jest proste i nie wymaga dużo czasu. Dekoracje na tort, które możesz zrobić zależą od końcówek, które zastosujesz. Mogą być gwiazdki, kwiaty, wstążki i inne wzory.
Szprycę można zastąpić rękawem do dekoracji. Mogą być jednorazowe lub sylikonowe z wymiennymi końcówkami.
Formy silikonowe
Dzięki użyciu formy sylikonowej dekoracje na tort będą wyglądały naprawdę profesjonalnie. Umożliwiają wykonanie dekoracji z masy marcepanowej lub cukrowej w różnych kształtach.
Wykonanie jest na prawdę proste. Napełnia się masą formę i po zastygnięciu wyciągamy gotowy element.
Szablony
Umożliwiają zrobienie dekoracji z kakao, startej czekolady, czy cukru pudru. Proste, a efektowne.
Dekorowania tortów i ciast może nauczyć się każdy. Musisz tylko ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Pomogą również akcesoria wykorzystywane w cukiernictwie. Te sprzęty to podstawa, by robić piękne, niebanalne dekoracje.