Lody to deser, bez którego trudno wyobrazić sobie letnie miesiące. Uwielbiają je wszyscy, bez względu na wiek. Dostępne w wielu smakach, podawane na tysiące sposobów są smaczne, orzeźwiające i skutecznie chłodzą w gorące dni. Jak je serwować, by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko?
Gałki – wygodny i efektowny sposób na podanie lodów
Każdy ma swój ulubiony sposób serwowania lodów. Jedni uwielbiają lody w wafelki, inni wolą pucharki, jeszcze inni najchętniej jedzą lody w towarzystwie gorącego jabłecznika albo wrzucone do mrożonej kawy, podane z bitą śmietaną.
Wszystkie te metody podania łączy jedno: gałka. Gałki to najwygodniejszy sposób na podanie lodów: można je podawać w kubeczku, wrzucać do lodów, serwować z owocami, ciastem, musem czekoladowym. Ładnie się prezentują i budzą miłe skojarzenia z jadanymi z dzieciństwie klasycznymi lodami na gałki.
Gałkownica do lodów – niezbędna w lokalu z lodami
Jak formować ładne gałki? W tym celu w lokalu serwującym lody przyda się gałkownica do lodów. Pozornie niewiele różniąca się od klasycznej łyżki jest niezastąpiona, jeśli chodzi o podawanie mrożonych deserów.
Gałkownica do lodów bez problemu wymierzy odpowiednią ilość lodów, uformuje je i umożliwi podanie w kubeczku, na talerzyku czy wrzucenie do kubka z mrożoną kawą. Sklepy oferują gałkownice o różnej pojemności, dzięki czemu można bez problemu dopasować wielkość gałek do swoich potrzeb. To narzędzie niezwykle ułatwi pracę lodziarza – przyspieszy i ułatwi przygotowywanie deserów oraz nada im ładny, apteczny wygląd.